Русија го обвинува Лондон за поддршката која ја дава на Украина

53
Велика Британија и другите западни земји сакаат да ја користат Украина како инструмент за воено-политичка конфронтација со Русија, соопшти вчера Руската амбасада во Лондон коментирајќи ги изјавите на британскиот секретар за надворешни работи, Џереми Хант, додека му ја честиташе победата на Владимир Зеленски за изборот за претседателот на Украина, пренесува ТАСС.

-Таквите изјави само укажуваат дека вистинската цел на т.н. поддршка за украинската влада обезбедена последниве години од Велика Британија и другите западни земји, воопшто не му помага на украинскиот народ и не ги подобрува нивните животи, туку ја користи Украина како алатка за воено-политичка конфронтација со Русија- се вели во соопштението на амбасадата.

Хант во својата изјава посочи дека интересот на Велика Британија во поддршката на Украина се должи на позицијата на земјата на фронтовската чинија од предизвикот на Русија кон меѓународниот систем базиран на правила.

Британскиот секретарот за надворешни работи, исто така, напомена дека стабилноста на Украина е од суштинско значење за безбедноста на Европа, а соработката во одбраната и безбедноста е прва во сферите на идната соработка меѓу Лондон и Киев.

-Вреди да се спомне дека изјавата, изразувајќи ја подготвеноста за соработка во одбраната со Украина, не кажува ништо за потребата од политичко решавање на конфликтот на истокот од земјата преку преговори базирани на Минските договори. Најдобар начин да се донесе стабилност во Украина е да се поттикне украинската влада да се вклучи во директен дијалог со своите граѓани на исток- истакнува амбасадата.

-Продолжувањето на сегашната британска реторика, а да не зборуваме за практична имплементација на предложените планови, веројатно нема да придонесе за нормализација во Донбас- се истакнува во соопштението.