Рохани: Иран се наоѓа во најтешката економска ситуација во последните 40 години

81

Иранскиот претседател Хасан Рохани денеска рече дека неговата земја се наоѓа во најтешката економска ситуација во последните 40 години, а за тоа не е виновна владата, туку САД.

Американскиот претседател Доналд Трамп минатата година се повлече од меѓународниот нуклеарен договор со Иран и повторно му наметна санкции.

Работниците, вклучително возачите на камиони, фармерите и трговците, од тогаш повремено одржуваат повремени протести против економските проблеми кои повремено доведуваат до судири со безбедносните сили.

– Денеска земјата се соочува со најголемиот притисок и економски санкции во последните 40 години – рече Рохани, пишува на неговата официјална интернет страница.

Вредноста на иранскиот риал последните месеци се менуваше, заради што обичните луѓе одвај спојуваат крај со крај.