Рахој: ЕТА не може да се извлече без казна

903

Шпанскиот премиер Маријано Рахој денеска изјави дека сепаратистичката организација ЕТА, која вчера објави дека се распушта, не треба да се надева на амнестија за извршените злосторства.

– Што и да напарави, ЕТА не може да се извлече без казна… Ништо не и должиме и нема за што да и бидеме благодарни, посочи Рахој.

ЕТА – „Euskadi Ta Askatasuna“ што на баскиски значи „За баскиска татковина и слобода“ е формирана на 31 јули 1959 година, по диктатурата на Франциско Франко во Шпанија. Групата во нејзината борба за отцепување и независност на Баскија од Шпанија и од Франција уби над 820 луѓе, меѓу кои полицајци, политичари и бизнисмени.

Сепаратистичка организација во 2011 година соопшти дека се откажува од насилството, а во 2017 година го предаде оружјето на француските власти, а исто така достави и листа со скриени магацини за оружје. Таквиот потег од шпанските власти беше оценет дека ЕТА сака да се самораспушти.

ЕТА во вчерашното писмо соопшти дека целосно „ги расформира своите структури“ и ја признава одговорноста за неуспехот да го реши баскискиот „политички конфликт“.

Баскиската сепаратистичка организација пред две недели се извини за злото кое го нанесе на жртвите и членовите на нивните семејства за време на речиси 50-годишната вооружена борба за независност на Баскија, во северна Шпанија и југозападна Франција.