Рускиот претседател Владимир Путин ќе одговори на прашањата на граѓаните на 30 јуни во рамките на традиционалната телевизиска програма „Директна линија“, објави Кремљ.

– Програмата ќе се емитува во живо и ќе започне во 12:00 часот по московско време – се вели во соопштението, а се додава дека преносот ќе биде на повеќе руски телевизии и радио станици.

Кремљ наведува дека секој може да му постави прашање на претседателот преку специјална апликација на мобилните телефони „Москва-Путин“, што овозможува видео врска со студијата за време на програмата.

Прашања може да се постават и преку веб-страницата москва-путин.ру (moskva-putin.ru), преку текстуални или ММС-пораки или преку телефон.

Текстуални и видео прашања до рускиот претседател може да се постават преку социјалните мрежи „Вконтакте“ и „Однокласник“.

Прашања може да се постават од денеска во 12:00 часот па се до крајот на програмата на 30 јуни.

Според статистичките податоци, бројот на прашања поставени до рускиот претседател варира од стотици илјади во 2001 година до неколку милиони. Во 2019 година, рускиот лидер помина четири часа и осум минути одговарајќи на 81 прашање.