Путин: Може да се соочиме со борба сите против сите

1512

Постои можност да се соочиме со колапс на светскиот развој и борба на сите против сите, изјави рускиот претседател Владимир Путин на Меѓународниот економски форум во Давос.

– Ситуацијата може да се развие непредвидливо и неконтролирано, доколку, се разбира, ништо не се стори за да се спречи тоа да се случи. Покрај тоа, постои можност да се соочиме со вистински колапс во развојот на светот, што може да доведе до тоа секој да се бори против секого – рече руски лидер.

Според него, глобалниот безбедносен систем во моментов се деградира – регионалните конфликти се размножуваат во светот, а меѓународните институции слабеат.

– Како што е познато, неможноста и неподготвеноста суштински да се решат ваквите проблеми во 20 век резултираа со катастрофа во Втората светска војна – додаде Путин.

Сепак, претседателот се надева дека конфликт, како Втората светска војна, не е можен во сегашните услови.

– Се разбира, сега таков глобален конфликт, се надевам, во суштина не е можен. Навистина се надевам дека е така. Тоа би значело крај на цивилизацијата – прецизира Путин.

Тој исто така рече дека се зголемува степенот на агресивна реторика во надворешната политика на одредени земји.

– Може да се очекува дека природата на практичните активности ќе стане поагресивна – изјави рускиот претседател.