Рускиот претседател, Владимир Путин, денес потпиша закон со кој теоретски може да остане на власт до 2036 година.

Според претходниот Устав, 68-годишниот Путин, кој е на власт повеќе од две децении, треба да поднесе оставка по завршувањето на неговиот втор последователен мандат во 2024 година.

Но, Русите минатата година гласаа за амандманите кои му дозволија да се кандидира за уште два шестгодишни претседателски мандати. Амандманите на законот ги усвои рускиот парламент Дума.

Путин, кој ќе наполни 83 години во 2036 година, беше претседател од 2000 до 2008 година, по што мораше да поднесе оставка според правилата на претходниот устав од 1993 година.

Потоа служеше два мандати како премиер, пред да биде реизбран за претседател во 2012 и 2018 година.