Прототипот на ракетата „Старшип“ на компанијата „Спејс екс“, експлодираше за време на обидот за враќање назад. Експлозијата се случила неколку минути по пробното полетување од погонот за лансирање на компанијата во Тексас, за што се појавија видеоснимки.

Уништената ракета „Старшип“ беше прототип на ракетата за лансирање тешка 52 метри, развиена од приватната вселенска компанија на Илон Маск за пренесување луѓе и 100 тони товар во идните мисии на Месечината и Марс.

Пробниот лет требал да достигне височина од 12,5 километри, за првпат со погон на три новоразвиени мотори на роторот на „Спејс екс“. Во твит веднаш по несреќата, Маск рече дека „притисокот во резервоарот за гориво бил мал за време на спуштањето, поради што брзината на контактот била голема“.