Членовите на британското кралско семејство му го честитаат на прицот Филип 98. роденден.

Сопругот на кралицата Елизабета роденденот го слави во кругот на семејството.

Принцот Филип официјално се повлече од јавниот живот, иако и понатаму повремено се појавува со кралицата на официјални настани. Тој не учествуваше во настаните за време на посетата на претседателот на САД, Доналд Трамп.