Вирџинија Робертс Џефри, една од наводните жртви на Џефри Епстајн, поднесе тужба против британскиот принц Ендрју до федералниот суд во Њујорк, изјави нејзиниот адвокат Дејвид Бојс.

Вирџинија Робертс Џефри (38), која сега живее во Австралија со сопругот и трите деца, сведочеше дека против нејзина волја била принудена да има секс со британскиот принц трипати во 2001 година, кога имала 17 години. Таа бара надомест од нејзиниот наводен насилник за физичката и менталната болка што ја претрпела.

– Ако сега не го тужеше, ќе му дозволеше да избегне одговорност за неговите постапки. Вирџинија не сака да дозволи ситуации во кои богатите и моќните луѓе бегаат од одговорност за своите постапки – рече Бојс.

Според тужбата, како што соопшти адвокатот, принцот Ендрју „злоупотребува исплашено, ранливо дете без никој да го заштити“, поради што требаше одамна да одговара.

– Го сметам принцот Ендрју одговорен за она што ми го направи. Моќните и богатите не се ослободени од одговорност за своите постапки. Се надевам дека другите жртви ќе видат дека е можно да не се живее во тишина и страв, но дека животот може да се врати со зборување за злоупотреба и барање правда – се вели во изјавата на Вирџинија Робертс Џефри.

Во 2014 година, таа поднесе тужба до државниот суд во Флорида, наведувајќи дека милионерот и осудениот педофил Џефри Епстајн ја нудел на своите пријатели поради секс кога била малолетна. Како што подоцна тврдеше, меѓу насилниците бил и принцот Ендрју, вториот син на кралицата Елизабета Втора.