Прв случај на коронавирус во Нов Зеланд

64

Здравствените службеници во Нов Зеланд соопштија за прв случај на коронавирус, појавен кај човек на 60 годишна возраст, неодамна вратен од Иран.

Лицето се лекува во градската болница во Окланд, а членовите на неговото семејство се изолирани.

Министерството за здравство на Нов Зеланд во својата изјава уверува дека ризикот за јавното здравје од инфекцијата е добро управуван.

Оттаму додаваат дека пациентот пристигнал со летот на Емирати во Окленд во средата.

Сите патници што патувале со овој лет, а кај кои ќе се јават одредени симптоми , да контактираат со здравствени експерти.