Почнува распитот за импичмент на Трамп

197

Американскиот Сенат денеска ќе почне со распитот на претседателот Доналд Трамп, поради неговото барање до властите во Украина да интервенираат во претседателската трка во САД во 2020 година. За осуда и отстранување на Трамп од функцијата е потребно двотретинско мнозинство. Ако се земе предвид фактот дека републиканците имаат 53 сенатори во сточлениот Сенат, се очекува Трамп да биде ослободен од обвинението.