Почина последниот лидер на Комунистичката партија на Чешка

173

Последниот лидер на Комунистичката партија на Чешка за време на Кадифената револуција во 1989 година, Милош Јакеш, почина на 97-годишна возраст.

Комунистичката партија потврди дека тој починал, но тие не дадоа повеќе детали. Точната причина и времето на смртта не се познати.

Јакеш беше назначен за генерален секретар на Комунистичката партија во 1987 година.

Како дел од конзервативниот дел на партијата, тој беше против либералните реформи од 1968 година познати како „Прашка пролет“.