Посетата на Москва на кинескиот министер за одбрана е порака за САД

377

Новиот кинески министер за одбрана Веи Венгхе изјави дека за своја прва посета на странство ја избрал Русија со цел да испрати порака до САД за блиските врски помеѓу Пекинг и Москва.

Тој наведе дека ја избрал Русија со цел да го презентира на светот „високото ниво на развој на билатералните односи и цврстата решеност нашите вооружени сили да ја зајакнат стратешката соработка“.

Веи, кој минатиот месец беше избран за министер за одбрана, пред средбата со рускиот колега Сергеј Шојгу, наведе дека ќе учествува на Московската конференција за меѓународна безбедност, што е во организација на руското Министерство за одбрана.