Порошенко го потпиша указот за воведување на воена состојба во Украина

93

Украинскиот претседател Петро Порошенко денеска потпиша указ за одлуката на Советот за национална безбедност и одбрана за воведување воена состојба во Украина до 25 јануари 2019 година.

– Да се активира одлуката на Советот за национална безбедност и одбрана од 26 ноември 2018 за вонредни мерки за обезбедување на државниот суверенитет и независност на Украина и воведување на воена состојба во Украина – стои во документ објавен на сајтот на украинскиот претседател.

Указот треба да го потврдат и пратениците во Врховната Рада.