Европскиот парламент предупредува

Со доаѓањето на летните месеци на надворешните граници на ЕУ, притисокот на мигрантите расте, затоа е потребно итно и солидарно да се дејствува со цел да се заштитат човековите права на сите инволвирани, предупредија европратениците на дебатата пред состанок на Советот на Европа.

Европратениците ги искажаа своите ставови и очекувања пред неодамнешниот состанок на Советот на Европа и, меѓу другото, предупредија за проблемот со миграцијата, нагласувајќи дека бројот на мигранти расте во летните месеци и дека сите членки на ЕУ мора да покажат солидарност со повеќето земји изложени на миграциски притисок.

Тие им порачаа на високите претставници дека за ова е потребна итна акција со која ќе се спречи кризата и ќе се заштитат човечките животи и права.

– Европските граници станаа гробници под отворено небо, азилантите се киднапирани, оставени, злоупотребени во хрватските шуми, Мароканците умираат на границите на Шпанија, бродовите што спасуваат мигранти се блокирани во Италија – рече француската пратеничка Манон Обри .

Државната секретарка на Португалија, Ана Паула Закаријас, во дискусијата рече дека мора под итно да се подобри управувањето со границите и да се обезбеди доброволно, достоинствено и одржливо враќање и реадмисија.

– Неодамнешните случувања на некои рути се причина за загриженост и бараат конкретен напредок во соработката со нашите партнери – рече Закаријас.

Исто така беше иницирана дискусија за договорот за дистрибуција на мигранти, кој беше постигнат во 2019 година на Малта, за кој Закаријас рече дека е ефикасен механизам за солидарност, но кој сепак останува ограничен во некои делови.