На поранешниот перуански претседател Мартин Визкара (58) забрането му е да врши јавна функција во следните десет години, бидејќи минатата година се вакцинира против коронавирус преку ред.

Перуанскиот конгрес му ја изрече забраната на Визкара, кој ја водеше земјата од 2018 до 2020 година, кога ја прими вакцината против коронавирус од кинескиот производител „Синофарм“.

Визкара нема да може да го заземе местото во парламентот што го освои на изборите минатата недела. Вакцината ја прими уште додека беше претседател.

Покрај Визкара, забрана од една година доби поранешната министерка за надворешни работи Елизабет Астет, а забрана за вршење јавна функција од осум години доби поранешната министерка за здравство Пилар Мацети.

Скоро 500 политичари и државни службеници се вмешани во скандалот со вакцинацијата.