Помпео со честитка за 27-годишнината од македонската независност

123

Американскиот државен секретар Мајк Помпео во името на Владата на САД им го честита ја граѓаните на Македонија Денот на независноста – 8 Септември. 

– Ви честитаме за историскиот Договор од Преспа, кој откако ќе биде имплементиран ќе доведе до голема безбедност и просперитет за граѓаните на Македонија и за целиот регион. Вашата посветеност на демократските принципи, владеењето на правото, одговорноста на Владата, напорите за спречување на корупцијата се за пофалба. САД силно ја поддржуваат Македонија на нејзиниот пат да стане дел од евроатланското семејство, нагласи Помпео во својата честитка по повод 27-годишнината од независноста.

– Ви посакуваме се најдобро додека го прославувате овој специјален ден и со нетрпение го очекиваме идното продлабочено пријателство и соработка, додаде американскиот државен секретар.