Судиите на обласниот Управен суд во Киев кои ја донесоа одлуката за денационализација на „Приватбанк“ поднесоа претставки до Канцеларијата на јавниот обвинител и Државниот завод за истраги против актуелниот претседател, Петро Порошенко, шефот на Народната банка и министерот за правда обвинувајќи ги за мешање и за притисок, пренесува ТАСС.

Панелот судии се пожалија до шефот на Врховниот судски совет за интервенција во нивната активност и побараа од Канцеларијата на јавниот обвинител и Државниот завод за истраги да го истражат кривичното дело што треба да се разгледува во согласност со Законот за кривична постапка на Украина.

Судиите побараа предистражната постапка за шефот на државата, министерот за правда и гувернерот на Народната банка и обвинение на виновниците.

Судиите тврдат дека украинското раководство во коментарите со кои ја прават нивната одлука за национализацијата на „Приватбанк“ нелегална, дале одредени забелешки кои претставуваат директна закана за судскиот систем на Украина и загрозувањата на неговата независност и непристрасност.

Судиите побарале заштита од произволни и нелегални дејства од страна на високи функционери и спречување такви случаи во иднина.

Обласниот административен суд во Киев минатата недела го разгледуваше барањето на украинскиот бизнис магнат Игор Коломојски за прогласување на национализација на „Приватбанк“ за нелегална. Потоа претседателот Порошенко ја одобри одлуката на Народната банка да ја обжали пресудата на судот дека национализацијата на „Приватбанк“ била нелегална.