Петорица војници од САД украле 200.000 долари во Авганистан

128

Петмина војници се обвинети за кражба на 200.000 долари во периодот меѓу јули 2009 година и јануари 2010 година, додека заедно биле распоредени во Авганистан.

Тие имале пристап до фондовите за специјални сили за поддршка на противтерористички операции, пари за купување на залихи и поддржување на хуманитарни проекти за изградба на патишта, училишта и медицински амбуланти, наведоа обвинителите.

Украдените пари ги претворале во поштенски налози купени во воените пошти во Авганистан, испраќале пари во готово на свои роднини по пошта или ги носеле парите кога се враќале дома, известија обвинителите.

Кога првпат им се обратила полицијата, тие лажно тврделе дека парите ги добиле на игри на среќа или ги донеле со себе од САД.

Вилијам Чембрлејн, кој е поранешен американски водник и припадник на специјалните сили на САД, по долгогодишно отфрлање на вината, најпосле се изјасни за виновен за завера и примање на украден државен имот.

Останатите четворица војници, кои како Чембрлејн биле припадници на третата Група на специјални сили во Форт Браг во Северна Каролина и служеле во Авганистан, ја признале вината уште во 2014 година.