Парламентот на Перу отвори постапка за импичмент против претседателот Мартин Вискара

20

Парламентот во Перу изгласа почеток на процедурата за импичмент против претседателот Мартин Вискара.

За импичмент гласаа 65 пратеници, 36 беа протрив, а 24 воздражани.

Вискара е обвинет дека побарал од неговите советници да лажат во паламентарна истрага. Станува збор за случај што се однесува на контроверзен договор со релативно непознат пејач, а чија вредност била 50.000 долари.

Тој сега има на располагање 10 дена да поднесе жалбa.