ОПЦВ: Во нападот во Дума е користен хлорин

163

Во нападот во сирискиот град Дума, изведен во април минатата година, додека тој
беше под контрола на екстремистите и под опсада на провладините сили,
користен е хлорин кој содржел токсични, според Организацијата за забрана на хемиското оружје (ОПЦВ)

Нападот во кој беа убиени десетици цивили претставуваше повод за Велика Британија, Франција и САД да изведат воздушни напади во Сирија.

Користената токсична материја содржела реактивен хлорин, односно најверојатно молекуларен хлорин, се наведува во заклучокот на ОПЦВ, по собраните информации.