Советот за човекови права на Обединетите нации (ОН) во четвртокот се согласи да започне прелиминарна истрага во врска со илјадниците убиства на Филипините во таканаречена „војна против дрогата“.

Резолуцијата, поднесена од Исланд, беше усвоена со 18 гласа за, 14 против (вклучувајќи од Кина), и 15 воздржани (вклучувајќи ја Јапонија) на 47-члениот форум во Женева.

Делегацијата на Филипините ги повика земјите да гласаат против резолуцијата, која бара од високата комесарка на ОН за човекови права, Мишел Башеле, да извести за своите наоди во јуни 2020 година.