ОН: Битката за Идлиб може да биде најтешката хуманитарна катастрофа на 21 век

168

Битката за провинцијата Идлиб последниот бастион на бунтовниците во Сирија, може да прерасне во „најтешка хуманитарна катастрофа на 21 век“, предупреди денеска заменикот генерален секретар на ОН за хуманитарни прашања.

– Треба да постои начин за решавање на проблемот, така Идлиб да не се претвори во следните месеци во најтешката хуманитарна катастрофа на 21 век со најмногу човечки жртви, изјави Марк Лоукок на прес конференција во Женева.

Тој имаше средба со претставници на хуманитарни агенции на ОН.