Одложено доделувањето на Нобеловата награда за литература за 2018 година

615

Шведската академија денеска објави дека ќе ја одложи наградата за овогодинешната Нобелова награда за литература – за првпат по речиси 70 години, објави АФП.

– Шведската академија има намера да донесе одлука и да ја прогласи Нобеловата награда за литература за 2018 година заедно со името на лауреатот за 2019 година – соопшти Академијата.

Постојат преседани на овој настан. Во одредени периоди на војна и социо-економски превирања во Европа, Нобеловата награда за литература исто така не е доделена. Таква беше ситуацијата во 1914, 1918, 1935 и во периодот 1940-1943 година.

Сепак, ситуацијата сега е поинаква поради скандалот што ја поткопува довербата во шведската академија, која се наоѓа во длабока криза по оставката на постојаниот секретар Сара Даниус на 12 април.

Даниус, кој ја доделува Нобеловата награда за литература, се повлече од функцијата по внатрешен спор во институцијата кој го вклучува името на нејзиниот сопруг обвинет за сексуално вознемирување и прелиминарно откривање на имињата на оние кои се удостоени со престижни почести.

Одлуката за одложување на доделувањето ан наградата беше донесена по тричасовната средба на членовите на Академијата во Стокхолм.