Мерките преземени од американските власти за време на изборната кампања поради пандемијата на коронавирус предизвикаа долги судски процеси и збунети гласачи, се наведува во изјавата на Меѓународната мисија за набудување на изборите на Канцеларијата за демократски институции и човекови права (ОДИХР) на Организацијата за безбедноста и соработката во Европа (ОБСЕ), објавена во средата.

– Пандемијата на ковид-19 не само што претстави бројни предизвици за организацијата на изборите, туку и значително влијаеше на спроведувањето и содржината на кампањата – се вели во документот.

Мисијата истакна дека „пандемијата на ковид-19 доведе до мноштво амандмани на државно ниво кои ќе овозможат одржување на изборите со истовремена заштита на здравјето на гласачите и службениците на изборната администрација.

Значителен дел од овие мерки беа оспорени пред судовите, претежно од страна на Републиканската партија, што резултираше со долготрајни спорови со кои се бараше одржување на претходните договори. Ова, за возврат, произведе голема правна несигурност дури и во деновите пред изборите .

ОБСЕ нагласи дека се поднесени над 400 тужби во 44 држави во врска со изборите , што е преседан во САД.

– Имаше невиден обем на парници во врска со процесите на гласање во месеците пред изборите, со повеќе од 400 тужби поднесени во 44 држави, некои сè уште пред судовите, неколку дена пред изборите. Правната несигурност предизвикана од овој процес стави огромен товар на некои гласачи кои сакаат да гласаат и на службеници на изборната администрација – рече мисијата.

Дополнително, според нивното мислење, правилата за регистрација и идентификација на гласачите во САД создаваат неоправдани пречки за некои категории на население при гласањето.

– Правилата за регистрација и идентификација на гласачите во некои држави се непотребно ограничувачки за одредени групи граѓани – се посочува во документот.

Мисијата додаде дека „околу 5,2 милиони граѓани се обесправени поради кривична пресуда, а многу од нив веќе ја издржале казната“.