ОАЕ ќе дадат половина милијарда долари за обнова на Јемен

131

Обединетите Арапски емирати ќе дадат 1,84 милијарди дирами (500 милиони долари) за поддршка на хуманитарниот план ОН за повоена обнова на Јемен.

ОАЕ учествуваат во воената коалиција на Саудиска Арабија, која се бори со шиитски бунтовници во Јемен.

Емиратите велат дека нивната донација е дел од планираните 1,5 милијарди долари, со што коалицијата ќе ги поддржи операциите на ОН во Јемен.