Ји Ганг, гувернер на Народната банка на Кина

Со одржување претпазлива монетарна политика и во рамките на нормалата, Кина е една од ретките главни економии во светот што усвојува нормална монетарна политика, порача гувернерот на Народната банка на Кина, а пренесе кинеската новинска агенција „Синхуа“. Одржувањето нормална монетарна политика, позитивни каматни стапки, како и нагорна производствена крива е генерално погодно за одржување економски и општествен развој, како што напиша Ји Ганг, гувернерот на Народната банка на Кина во една статија што беше објавена во списанието „Кинески финансии“, поточно билтенот на банката. Ова исто така помага да се обезбеди позитивна иницијатива за економските субјекти и да се одржи светската конкуренција во средства изразени во јуани, како што посочи Ји. Тој истакна дека големите развиени економии постојано усвојуваа ултраниски каматни стапки и квантитативно олеснување по меѓународната финансиска криза од 2008 година и започнаа да ја спроведуваат политиката на неограничено квантитативно олеснување за да се справат со пандемијата на ковид-19.

Додека го одржува стабилен билансот на состојбата, кинеската народна банка исто така го задржа растот на ефективните кредити и додаде дека просечниот сооднос на задолжителна резерва за комерцијалните банки е намален од 15 на околу девет отсто од 2018 година. Покрај тоа, Народната банка го измазни механизмот за пренос на монетарна политика преку реформи и пазарни средства што доведе до разумно зголемување на понудата на пари и социјалното финансирање. Поддршката на финансискиот сектор за реалната економија, особено производствениот сектор, како и за средните и малите фирми беше понатамошно зајакната, како што порача гувернерот Ји.