Ново име на сојузот на десничарски партии во Европскиот парламент

264

Групата на европски крајно десничарски и популистички партии во Европскиот парламент го менува својот бренд и од сега ќе се вика „Идентитет и демократија“.

Според агенцијата АП, сојузот, кој има 73 пратеници во Европскиот парламент, најмногу се состои од стари лица, а неговата политика во голема мера останува иста.

Како што прецизира бриселскиот портал „Политико“, меѓу челеновите на „Идентитет и демократија“ се парламентарната група „Европа нации и слобода“, составена од „Лига“ на Матео Салвини и „Национален собир“ на Марин Ле Пен, како и други евроскептични партии, вклучувајќи ја и „Алтернатива за Германја“ (АФД).

– Работите треба да се променат, бидејќи гласачите тоа го бараат – рече Ле Пен.

За претседател на новиот сојуз избран е Марко Кани од „Лига“, а Николас Беј од партијата на Ле Пен ќе биде негов заменик.