Ниту една од осумте опции за брегзит не доби мнозинство во Парламентот

67

Британските пратеници синоќа гласаа за осум различни опции за брегзит, но ниту една не доби доволна поддршка во Парламентот кој се обидува да најде алтернатива за договорот кој премиерката Тереза Меј го договори со ЕУ, а кој пратениците веќе двапати го отфрлија.

Меѓу опциите за кои се гласаше беа напуштање на ЕУ без договор, останување во царинска унија и единствениот пазар на ЕУ, организирање референдум за договор за напуштање на Унијата, како и поништување на брегзит, ако излезот од ЕУ без договор стане реална опција.

Најголема поддршка доби планот за останување во царинска унија и после брегзит.

Пратениците планираат да го намалат списокот на опциите за кои повторно ќе гласаат во понеделник.