На аукција револверот на Ван Гог

154

Пиштолот бил откриен во 1960-тите години во едно од полињата во северното француско село Овер на Оаза, каде што се сметало дека Ван Гог се застрелал во градите во 1890 година. Починал два дена подоцна.

Во една книга на добитници на Пулицеровата награда постоjат сомнежи за оваа верзиjа за смртта на сликарот и наедно тврдат дека Ван Гог бил застрелан од дваjца тинеjџери.