Најмалку 27 војници убиени при бомбашки напад во Сомалија

79

Најмалку 27 војници се убиени во напад со автомобил-бомба од страна на припадници на екстремистичката група Ел Шабаб врз воената база Бар Сангуни во јужна Сомалија.

Групата соопшти дека ја зазела воената база и оти некои војници избегале во џунглата.

Ел Шабаб се бори за симнување од власт на централната Влада заради воспоставување нивна власт со строго придржување до шеријатскиот закон.
Екстремистите оваа воена база ја нападнаа и во јуни, кога беа повредени седум војници.

Името на групата на арапски значи „Младост“ или „Млади“.

Тие претставуваат радикално младинско крило на забранетата Унија на Исламски судови во Сомалија, која во 2006 година го контролираше Могадишу, пред армијата да ја протера Унијата.

И САД и Велика Британија ја означија и забранија како терористичка група, а се верува дека има меѓу 7.000 и 9.000 борци.