Најмалку 25 лица загинаа во пожарите што го зафатија Орегон, а над половина милион луѓе се евакуирани.

Пожарите во оваа држава, за неколку дена, уништија илјадници објекти.

Во моментов горат над 100 пожари во 12 западноамерикански држави, а најтешко погодени се Орегон, Калифорнија и Вашингтон. Во некои случаи, цели населби беа уништени, а десет лица загинаа во Калифорнија.