НАТО протерува седум руски дипломати

234

НАТО одлучи денеска да протера седум руски дипломати од мисијата на Русија во Алијансата, изјави генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг.

На тројца руски дипломати кои чекале одобрение, акредитации нема да им бидат издадени.

Бројноста на мисијата на Русија во НАТО се намалува за 10 луѓе, од 30 на 20.

– Русија го потцени единството на сојузниците, Москва не веруваше во решителноста да преземеме економски санкции – изјави Столтенберг.

– Упатуваме јасна порака за Русија дека нивното однесување има цена. Со тие мерки руските можности за шпионажа ќе бидат ограничени – додаде тој.

Генералниот секретар појасни дека и со намален состав на руската мисија ќе и остане возможна работата за подготовка на следното заседание на Советот НАТО-Русија.

Денешните мерки на НАТО се дел од глобална реакција за труењето во Велика Британија на поранешниот руски двоен шпион Сергеј Скрипал со нервен агенс. Според податоци на НАТО досега над 140 руски дипломати се протерани од над 25 држави од пактот и нивни партнери.