Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг денеска му соопшти на украинскиот претседател Петро Порошенко дека Северноатлантската алијанса овој месец ќе ја снабди украинската армија со опрема за безбедна комуникација.

– Му кажав на претседателот Порошенко дека до крајот на оваа година, на украинските вооружени сили ќе им испорачаме опрема за безбедна комуникација, рече Столтенберг по состанокот со претседателот на Украина во врска со ескалацијата на конфликтот со Русија.

Обезбедената опрема е дел од помошта од 40 милиони евра, што НАТО ја намени за зајакнување на вооружените сили на Киев.

Столтенберг изрази почит за „смиреноста и воздржаноста“ на Украина за време на кризата со Русија и ја повтори поддршката на Алијансата за стремежите на таа земја за зачленувањето во воениот сојуз.

Пороѓенко истакна дека апсолутен приоритет на неговата земја е да се обезбеди враќање на морнарите кои ги зароби Русија, заедно со три бродови кај Керченскиот Теснец.