Фото: НАСА/Твитер

Американската вселенска агенција (НАСА) избра 10 нови астронаути, од кои половината се воени пилоти. Вселенската агенција претстави шест мажи и четири жени за време на церемонијата во Хјустон, пренесе АП.

За посакуваните позиции се пријавиле повеќе од 12.000 кандидати.

Избраните 10 се на возраст од 30 и 40 години и треба да поминат двегодишна обука пред да се квалификуваат за вселенски лет.

Покрај борбените и пробните пилоти, меѓу кандидатите за астронаути има и медицински физичар, специјалист за дупчење, поморски робот, хирург и биоинженер кој бил шампион во велосипедизам.

Со нив ќе се обучуваат двајца астронаути од Обединетите Арапски Емирати.

НАСА прифатила 360 луѓе во својот астронаутски корпус од 1959 година. Претходниот избор на астронаути беше во 2017 година.