Москва: Новата американска ракетна стратегија ќе ја вооружа вселената

167

Министерството за надворешни работи на Русија денеска соопшти дека новата стратегија за ракетната одбрана на Вашингтон ќе доведе до трка на вооружување во вселената.

Во соопштението се наведува дека планот на САД „предизвикува конфликт“ и дека ќе и нанесе удар на веќе ослабнатата меѓународна стабилност.

Се апелира Вашингтон повторно да размисли и да влезе во конструктивен дијалог со Русија во однос на прашањето за нуклеарното оружје, „пред да биде доцна“.

Американското списание „Форин полиси“ пишува дека САД работат на потенцијално најсериозната експанзија на својот систем на ракетна одбрана од времето на Студената војна, а дека претседателот Доналд Трамп заговара амбициозен план кој експлицитно укажува на намерата Америка да ги собори ракетите кои би доаѓале од Русија и Кина.