Моравшчик: ЕУ има интерес за проширување, но не како порано

38
Директорот на програмата за ЕУ при универзитетот Принстон, Ендру Моравшчик, изјави денеска дека Европската унија има интерес за проширување, но не во истата мерка како порано.
 
– Постои заинтересираност за поголема стабилност и целокупна стабилност и економска размена, како и за контрола на миграцијата. Европа е голем пакет на политики и има интерес. Но, мислам дека интересот е толку голем каков што беше интересот на Германија за интегрирање на Чешка, Унгарија и Полска и ќе биде построго за овие земји (Западен Балкан) – рече Моравшчик за „Јуропиан Вестерн Балкан“ (ЕWБ).
 
Говорејќи за проширувањето на ЕУ, тој кажа дека сите се согласиле оти претходниот циклус на проширување требал да се направи подобро.