Макрон прогласен за поглавар при посетата на Брегот на Слоновата Коска

81

Францускиот претседател Емануел Макрон за време на неговата посета на Брегот на Слоновата Коска и на неговиот 42-ри роденден му беше доделена титула на традиционален поглавар.

Титулата во Абиџан, почесно му ја доделил градоначалникот на престолнината на Брегот на Слоновата Коска, Робер Бегре Мамбре.

– Името кое од мене го побараа традиционалните и верски поглавари да ви го доделам е Нџекуала, односно оној кој го претставува мирот о ведрината, оној кој е во потрага за мир, кој со своите дела работи за мир – рекол Мамбре.

Тој нагласил дека Макрон сега е традиционален поглавар во согласност со најизворната традиција на Брегот на Слоновата Коска.

Францускиот претседател за време на посетата доби и традиционална облека на поглавар. Макрон рекол дека француските сили убиле 33 терористи во областа Мопти во Мали.