Макрон: Безбедноста на Европа не треба да зависи од САД

68

Претседателот на Франција, Емануел Макрон денеска повторно се заложи за европски проект на одбрана, наведувајќи дека Европа за безбедносните прашања не би требало да се потпира на САД.

– Ние треба да ја гарантираме европска безбедност, а со самото тоа и нејзиниот суверентитет, истакна Макрон во обраќањето пред француските амбасадори во Париз.

Тој додаде дека во разговорите за соработката во областа на одбраната би требало да се вклучат сите европски земји и Русија, во случај ако има напредок со Москва за прашањето за Украина.

Макрон во говорот ги претстави и приоритетите на француската дипломатија за следната година.

Тој ситуацијата во Сирија ја оцени како многу вознемирувачка, пред се во процинцијата Идлиб, каде се заканува нова хуманитарна криза. Идлиб е под контрола на бунтовниците.

Макрон апелираше „уште повеќе да се засили притисокот врз сирискиот режим и неговите сојузници“ за надминување на конфликтот со политички средства.

– Во таа насока многу очекувам од Русија и од Турција, пред се поради нивите преземени ангажмани“.