Фото: Шведска амбасада/Твитер

Пратениците во шведскиот парламент по втор пат за помалку од седум дена ја реизбраа лидерката на Социјалдемократската партија Магдалена Андерсон за нова премиерка.

Андерсон беше избрана на слично гласање минатата недела, но мораше да поднесе оставка само неколку часа подоцна откако коалицискиот партнер на Зелената партија се повлече од администрацијата поради неусвојување на буџетот.

Сега ќе формира малцинска администрација составена само од сопствена партија.

Социјалдемократите имаат 100 места во парламентот со 349 пратеници и ќе треба да се потпрат на неколку други партии за спроведување на програмата.