„Лувр“ затворен поради штрајк на вработените

20

Музејот „Лувр“ во Париз, кој е еден од најпосетените во светот, денеска е затворен поради штрајк на вработените кои тврдат дека имаат потреба од поголем број вработени, во оснос на бројот на посетители.

-Лувр се гуши и вработените се соочуваат со влошување на условите- се наведува во соопштението на синдикатот на вработените.

Синдикатот наведува дека лани „Лувр“ го посетиле над 10,2 милиони лица, a бројот на посетители пораснал за над 20 проценти во однос на 2009 година.

-Зградата не е проширена додека бројот на вработени се намалува- велат од музејот.