Русија ќе ја прекине воената мисија за врски на НАТО во Москва и ќе ја укине акредитацијата на нејзиниот персонал како одговор на одлуката на алијансата да ја повлече акредитацијата на осум руски дипломати, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров на прес-конференција.

„Како одговор на акциите на НАТО, ги прекинуваме активностите на мисијата за воена врска на НАТО во Москва и ќе ја укинеме акредитацијата на нејзиниот персонал од 1 ноември оваа година“, рече високиот руски дипломат.

Исто така, работата на информативната канцеларија на НАТО во Москва, која беше формирана во амбасадата на Кралството Белгија, ќе биде прекината, рече Лавров.

„Ако НАТО има итни прашања, може да се обрати до нашиот амбасадор во Белгија за тие прашања“, додаде рускиот министер за надворешни работи.

На 6 октомври, НАТО објави дека го намалила персоналот на руската мисија во алијансата од 20 на 10 членови, укинувајќи ја акредитацијата на осум дипломати и укинувајќи две слободни места. Северноатлантската алијанса им нареди на руските дипломати да го напуштат Брисел до крајот на октомври.