Лавров: Не смее да се дозволи нуклеарна војна

252

Русија за време на Генералното собрание на ООН ги повика сите земји да ја поддржат изјавата за недозволивост на нуклеарната војна.

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров рече дека за да спречи понатамошна ескалација на тензиите, Русија презела голем број иницијативи.

– Претседателот Владимир Путин објави одлука да не се распоредуваат ракети со среден и краток дострел во Европа и другите региони, доколку Американците се воздржат од тоа. Поканети се САД и НАТО да се приклучат на овој мораториум. Во неколку наврати ние му предложувавме на Вашингтон да ги започнеме преговорите за продолжување на Договорот за намалување на стратешкото офанзивно оружје – рече Лавров.

Шефот на руската дипломатија најави дека Русија на тековната седница на Генералното собрание на ООН ќе поднесе предлог-резолуција за зајакнување на контролата на оружјето.