Лавров: Макрон покажа мудрост и желба за дијалог

228

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров изјави дека францускиот претседател Емануел Макрон во говорот на безбедносната конференција во Минхен покажал прагматичен пристап кога станува збор за дијалогот со Москва.
       
– Ова се некои предлози од Франција кои покажуваат вистинска политичка и геополитичка мудрост, прагматизам и желба за дијалог. Тој повика да се прифати реалноста. Русија постои и Русија влијае на многу процеси во светот. Русија е близу до Европа – рече Лавров пред новинарите.
        
Според неговите зборови, 99 отстоод дискусиите на конференцијата во Минхен се фокусирале на пронаоѓање на виновникот.
        
– Имајќи го тоа предвид, говорот на Макрон беше апсолутно мудар, трезвен и имаше за цел да се изнајде решение, а не обид да се пронајде некој кој ќе се обвини и така да се оправда сопствената пасивност – рече Лавров.