Лавров: Апсурдни се тврдењата дека Русија сака да ја подели Европа

121

Тврдењата дека Русија тежнее да ја подели или ослабне Европа се апсурдни, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров.

– Постојано разговаравме за изградба на широка и рамноправна соработка на европскиот континент, заснован на принципот на еднаква и неделлива безбедност – изјави Лавров во интервју за словачка „Правда“.

Што се однесува на односите со САД, Лавров рече дека Москва и Вашингтон работат на конкретни чекори за да се воспостави ефикасна соработка во различни сфери, а заснована на договорот постигнат на Самитот во Хелсинки.

– Во Хелсинки лидерите ја потврдија взаемната намера да најдат заеднички точки и начини за да ги надминат постојните разлики – рече Лавров и додаде дека би било наивно да се верува оти после тој Самит е воспоставена апсолутна доверба.

Тој оцени дека негативниот развој на односите им штети на обете држави и претставува дополнителен ризик за „целата структура на меѓународната безбедност“.