Комунистичката партија на Кина се мобилизира против коронавирусот

93

Кинескиот претседател, Си Џинпинг, вчера даде важни насоки за борба против епидемијата од коронавирус, нагласувајќи дека ќе се потпре на населението во контролата и сузбивањето на вирусот.

Си истакна дека партиските комитети и владата на сите нивоа мора целосно да се мобилизираат, распоредат и да ја зајакнат својата работа во согласност со одлуките и аранжманите на Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина (КПК), кои им даваат врвен приоритет на заштитата на животот и здравјето на луѓето.

Си, кој исто така е генерален секретар на Централниот комитет на КПК и претседател на Централната воена комисија, упати забелешки во упатство до партиските организации, членови и службени лица, барајќи од нив да ги обединат луѓето во решително спроведување на одлуките на Централниот комитет на партијата.

Си побара да се зајакне самодовербата, сите да останат обединети и да се преземат научни и насочени мерки за да се спречи и контролира епидемијата.

– Партиските комитети на сите нивоа треба да донесат научни и прецизни дијагнози за епидемиолошката состојба – рече Си, барајќи единство во лидерството, командата и дејствувањето.