Компанија на Трамп донираше 200 илјади долари на Министерството за финансии на САД

45

Компанија на американскиот претседател Доналд Трамп исполни ветување дадено пред изборите дека профитот од странски влади кои го користат нејзиниот имот ќе го предаде на Министерството за финансии на САД.

Така компанијата му подари речиси 200.000 долари на Министерството за финансии, што е профит од разни забави кои ги организирале амбасади, ноќевања во хотели и други трошоци кои странски влади ги имале во хотели на компанијата во Вашингтон и други објекти, минатата година.

Оваа година доброволната донација изнесува точно 191.538 долари, што е скок од 151.470 долари колку што биле дадени минатата година, односно првата година од претседателствувањето на Трамп.

Според американскиот Устав, на претседателот му е забраненто да прима подароци и исплати од странски влади без дозвола од Конгресот.

Синовите на Трамп, кои ја водат компанијата, изјавија дека ги обесхрабруваат странските влади да трошат во нивните објекти, но не наведоа на кој начин ги „обесхрабруваат“.

Против Трамп досега се поднесени две тужби со кои се терети дека ги прекршил одредбите од Уставот за надокнади.