Во дводеценискиот конфликт на САД во Авганистан, кој започна по терористичките напади од 11 септември, на крајот се покажа дека не може да се извојува победа покрај вртоглавите трошоци и жртви

Талибанската офанзива во Авганистан се забрза откако на 13 април американскиот претседател Џо Бајден го соопшти повлекувањето на војската. Во април, фундаменталистичките исламисти контролираа само 77 од 407 окрузи во државата, но сега таа бројка се зголеми на 223. Иако авганистанските безбедносни сили сè уште го контролираат Кабул, жестоки борби се водат околу провинциските главни градови Херат, Лашкаргах и Кандахар од 1 август. Авганистанската војска се бори во Херат заедно со милициите на антиталибанскиот воен лидер Исмаил Кан, а истовремено постои голем ризик Кандахар да потпадне под контрола на милитантите. Пратеникот од Кандахар, Гул Ахмед Камин, за „Би-би-си“ изјави во неделата дека состојбата се влошува од час на час и дека борбите во градот се најлоши во последните 20 години. Жестоките борби продолжуваат и во Лашкаргах, главниот град на провинцијата Хелманд, каде што речиси 800 американски и британски војници ги загубија животите.
Џон Сопко, специјалниот генерален инспектор за авганистанска обнова од Пентагон, соопшти дека трошоците за конфликтот ги чинат американските даночни обврзници вртоглави 970,2 милијарди долари. Сумата ги опфаќа оперативните трошоци на американската војска во Авганистан заедно со трошоците за реконструкција. Универзитетот „Браун“ во својот проект за воените трошоци исто така проценува дека 241.000 лица загинале поради војната во Авганистан, меѓу кои 2.442 американски и 455 британски војници.