Исчезнаа тајландските активисти кои беа обвинети за навреда на монархијата

92

Исчезнаа тројцата тајландски активисти кои се соочуваат со обвиненија за навреда на монархијата, откако наводно биле уапсени во Виетнам.

Заменик-премиерот на Тајланд, Правит Вонгсуван, негира дека активистите се притворени од страна на Тајланд.

– Виетнам не организирал екстрадиција. Немаме примено никакво барање. Доколку се појави, тоа ќе биде преку министерството за надворешни работи и полицијата – изјавил Правит за новинарите.

Чучип Чивасут, кој емитуваше политички коментар за Тајланд од егзил, и неговите содружници, активистите Сиам Теравут и Кристина Таптаи, наводно, биле предадени на тајландските власти од страна на Виетнам на 8 мај, стои во изјавата на тајландската алијанса за човекови права.

– Враќањето на тројцата активисти од Виетнам во Тајланд треба да ја разбуди меѓународната заедница – изјавил Бред Адамс, директор на „Хјуман рајтс воч“ во Азија.

Граѓаните се загрижени за состојбата бидејќи се забележани повеќе исчезнувања и смртни случаи на политички активисти кои се против воената влада и ја критикуваат монархијата.