Иранската гарда потврди дека одржале вежби во Заливот

85

Иранската револуционерна гарда потврди денеска дека одржала воени вежби во Заливот во изминатите денови со цел да се соочат со можни закани од непријател.

– Вежбите беа извршени со цел контрола и заштита на меѓународни водени патишта и во рамки на програма на годишни вежби на Гардата – изјави портпарол на Иранската револуционерна гарда.

Командантот на Гардата, Мохамед Али Џафари изрази задоволство поради успешно извршените вежби и нагласи потреба за одржување и унапредување на одбранбената подготвеност во Заливот и протокот Ормус за да се одговори на закани на потенцијален непријател. Американските власти наведоа во четвртокот дека во вежбите учествувале повеќе од 100 бродови.